ze Zgromadzenia Sióstr Benedyktynek Misjonarek. W zgromadzeniu jest 18 lat, od pół roku pracuje w Huntington koło Nowego Jorku. Przez większość życia zakonnego pracowała jako intendentka, mając styczność z kuchnią. Doświadczenie nauczyło ją, że ludzie skarżący się na otyłość powinni spożywać dania lekkostrawne, m.in. takie, które poleca.
Składniki:
½ arbuza, 3 jabłka, szklanka jagód, poziomek lub malin, sok z cytryny lub z limonki, cukier puder
Wykonanie:
Arbuza obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm lub wydrążyć kulki specjalną łyżeczką. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać jagody, poziomki lub maliny. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać cukier puder do smaku. Sałatkę mocno schłodzić. Można podawać z odrobiną likieru lub bitą śmietaną.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu