Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca dobre danie obiadowe.
Składniki:
6 udek kurczaka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 3 pomidory, 3 kolorowe papryki, 1,5 szklanki wytrawnego wina, 3 łyżki czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Papryki oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paseczki. Umyte udka osuszyć, obsmażyć na oliwie, przełożyć do dużego rondla. Cebulę pokroić w plastry, czosnek zmiażdżyć, a następnie zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka. Dodać do mięsa zioła razem z solą, pieprzem i winem. Dusić 15 min. Następnie wrzucić pomidory, paprykę i dusić jeszcze 30 min. Pod koniec dodać oliwki.
Polane sosem udka podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu