Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce koło Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca danie, które można przygotować na piątkowy postny obiad.
Składniki:
50 dag filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, 1 bułka, sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, 2 łyżki posiekanej, natki pietruszki
Wykonanie:
Filety z ryby umyć, przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać jajko, namoczoną wcześniej bułkę.
Cebulkę drobno posiekać, przesmażyć na oleju i dodać do masy. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym i cytrynowym. Na końcu dodać drobno pokrojoną natkę z pietruszki, wszystko wymieszać.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Z masy rybnej formować owalne klopsiki.
Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu