Co jadali pierwsi chrześcijanie w Rzymie? Grupa brytyjskich archeologów, poszukując odpowiedzi na to pytanie, poddała badaniu kości wyznawców Chrystusa, pochowanych w rzymskich katakumbach św. Kaliksta przy Via Appia. Wyniki badań opublikowano w „The Journal of Archaeological Science”.
Naukowcy starannie wyselekcjonowali grupę ludzkich szczątków, żeby badania były jak najbardziej wiarygodne. Choć kości znajdowały się w kiepskim stanie, mocno utrudniającym badania, udało się ustalić, że najmłodsza osoba, której szczątki poddano badaniu, miała w chwili śmierci dwa lata, a najstarsza - 85 lat.
Próbując dowiedzieć się czegoś na temat diety wczesnych chrześcijan, kości badano pod względem zawartości węgla i nitrogenu. Ustalono, że w kościach nitrogen przeważa nad węglem, co wskazuje, że chrześcijanie jedli przede wszystkim ryby słodkowodne. Spożywali również baraninę, koźlęcinę oraz wołowinę. Dietę uzupełniali przetworami zbożowymi, owocami i warzywami. Ustalono również, że dzieci jeszcze w wieku dwóch lat były karmione piersią, co nie odbiega od przyjętego w Rzymie zwyczaju, że odstawiało się je od piersi w wieku od 2 do 4 lat.
Dlaczego chrześcijanie opierali swą dietę na rybach słodkowodnych? Czyżby chodziło o motywy religijne? Archeolodzy tego nie wykluczają, ale odpowiedzi na to pytanie dopatrują się w pochodzeniu społecznym tej grupy. Ryby słodkowodne były w Rzymie, szczególnie po edykcie cesarza Dioklecjana z 301 r., który regulował ich cenę, dostępne dla najmniej zamożnych mieszkańców miasta. Wynika więc, że to z tej grupy wywodzili się wyznawcy Chrystusa.
(pr)
Pomóż w rozwoju naszego portalu