S. Akwila Kołodziej należy do Zgromadzenia Sióstr Sercanek. Obecnie pracuje w domu prowincjalnym w Rzeszowie. Wcześniej, przez kilkanaście lat, gotowała w Kurii Metropolitalnej w Krakowie. Siostra bardzo lubi piec i gotować, o czym wiedzą wszyscy mieszkańcy domu i goście. W posiłki, które przygotowuje, wkłada całe serce.
Składniki:
1 kg ziemniaków, oliwa, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku (można dać więcej, wg smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w grube kawałki. W osolonej wodzie zagotować tylko do momentu wrzenia wody. Ziemniaki odcedzić i wyłożyć na teflonową patelnię lub na blaszkę, skropić je oliwą po wierzchu i posypać tymiankiem, rozmarynem oraz ziołami prowansalskimi, a także drobno pokrojonym czosnkiem. Piec w piekarniku bez przykrycia w temp. 160-180 °C przez 1 godz. Jeśli ziemniaki były całkiem surowe, to piec 1,5 godz. Podawać do mięsa i surówki.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu