Składniki:
1 kurczak o wadze ok. 1,20 kg
2 marchewki
1 pietruszka
1 plaster selera
1 cebula
2 łyżki mąki
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
2 łyżki masła
przyprawa typu vegeta
maggi
1,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i w całości włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, warzywa wyjąć po 20 min, a kurczaka gotować jeszcze ponad 30 min. Rosół przecedzić do innego garnka. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w paski, cebulę wyrzucić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski wzdłuż włókien (mięso krojone w poprzek kruszyłoby się). Masło utrzeć z mąką, dodać nieco gorącej zupy, rozetrzeć i wlać do rosołu. Zagotować, włożyć mięso i warzywa oraz 1 łyżkę maggi. Pogotować 3 min i przyprawić vegetą, pieprzem i majerankiem. Można też posypać natką pietruszki. Podawać z bułeczką.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu