Bardzo popularny w polskiej kuchni jest kotlet schabowy. Najczęściej panierujemy go w bułce i smażymy na oleju. Choć jest bardzo smaczny, niestety nie najzdrowszy. Inny sposób na przyrządzenie schabu, np. na niedzielny obiad, proponuje ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, który gotuje z zamiłowania, wiele pomysłów czerpie także z kuchni włoskiej.
40 dag schabu w kawałku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
40 dag małych pieczarek
2 cebule
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Schab naszpikować czosnkiem, obficie posypać mielonym pieprzem. Zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień. Nie solić. Tak przygotowane mięso obsmażyć na gorącym tłuszczu, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 90 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w plastry, lekko posolić i włożyć z powrotem do sosu. W międzyczasie obrać pieczarki, podsmażyć na oliwie, dodać do zeszklonej wcześniej cebuli. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na schabie i zapiekać jeszcze 10 min.
Z okazji Święta Niepodległości wraca w Polsce tradycja podawania podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych gęsiny. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food - Gęsina na św. Marcina. Przepis poleca propagator slow foodów Wojciech Modest Amaro.
• 1 gęś (ok. 5-6 kg)
• 1 duży por
• 10 dag wędzonych śliwek
• sól morska w płatkach
„Modlitwa w intencji pierwszych polskich władców z dynastii Piastów jest wyrazem naszej wdzięczności wobec tych, którzy wznosili zręby polskiej państwowości i kładli fundamenty chrześcijaństwa na polskiej ziemi. Jest ona wyrazem troski o ich życie wieczne” - powiedział abp Stanisław Gądecki. Metropolita poznański przewodniczył w niedzielę uroczystej Mszy św. za władców Polski z dynastii Piastów, pochowanych w poznańskiej katedrze. Świątynia jest najstarszą nekropolią pierwszych królów i książąt polskich.
Mszę św. poprzedziło wprowadzenie pocztów sztandarowych w asyście Wojska Polskiego. Do katedry przybyli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, parlamentarzyści, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, Wojska Polskiego, Policji, Państwowej Straży Pożarnej i harcerze oraz delegacje poznańskich szkół.
„Modlitwa w intencji pierwszych polskich władców z dynastii Piastów jest wyrazem naszej wdzięczności wobec tych, którzy wznosili zręby polskiej państwowości i kładli fundamenty chrześcijaństwa na polskiej ziemi. Jest ona wyrazem troski o ich życie wieczne” - powiedział abp Stanisław Gądecki. Metropolita poznański przewodniczył w niedzielę uroczystej Mszy św. za władców Polski z dynastii Piastów, pochowanych w poznańskiej katedrze. Świątynia jest najstarszą nekropolią pierwszych królów i książąt polskich.
Mszę św. poprzedziło wprowadzenie pocztów sztandarowych w asyście Wojska Polskiego. Do katedry przybyli przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, parlamentarzyści, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, Wojska Polskiego, Policji, Państwowej Straży Pożarnej i harcerze oraz delegacje poznańskich szkół.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.