W związku z epidemią w Niemczech, wywołaną bakteriami E.coli w warzywach, w wyniku której zmarło już kilkanaście osób, a tysiące chorują, Główny Inspektor Sanitarny w Polsce zaleca zachowanie szczególnej ostrożności.
- Nasi rodacy, zwłaszcza ci, którzy udają się w okolice Hamburga, powinni unikać tam spożywania nie tylko surowych warzyw i owoców, ale też wszelkich produktów spożywczych niepoddanych obróbce termicznej - apeluje.
Objawy zatrucia
Co znamionuje zarażenie się groźną bakterią? Najbardziej charakterystyczne objawy to biegunka lub biegunka z krwią. Bakteria atakuje przede wszystkim nerki, płuca, serce i mózg. Objawy pojawiają się od 6 do 12 godzin po spożyciu. Nie ma grup szczególnie narażonych za zakażenie, zachorować może każdy.
Jak bronić się przed chorobą?
Groźnymi pałeczkami E.coli można się zarazić od innych ludzi. Bakteria może się przenieść również przez podanie ręki osobie, która miała kontakt ze skażonym warzywem. Z ręki jest już krótka droga do ust i układu pokarmowego.
Przed tymi bakteriami można się uchronić, stosując elementarne zasady higieny. Ważne, by myć owoce i warzywa oraz ręce po ich dotykaniu - zaleca inspektor sanitarny. Bakterie giną w temperaturze 70o C, więc ugotowane warzywa nie powinny nam zagrażać. Surowe warzywa najlepiej sparzyć przed spożyciem, a później jeszcze umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
Oprac. Jolanta Marszałek
Więcej na stronie:
Pomóż w rozwoju naszego portalu