Składniki:
50 dag żeberek wieprzowych
włoszczyzna
25 dag kiszonej kapusty
3-4 ziemniaki
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka kminku
1 grzybek suszony
maggi w płynie
Wykonanie:
Mięso zalać 1 litrem wody, zagotować. Dodać włoszczyznę, kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut. W osobnym garnku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać ją) i gotować również 30 minut. Po tym czasie kapustę razem z wywarem dodać do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Mięso oddzielone od kostek, można włożyć do zupy. Dodać ugotowane w osobnym garnku, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapuśniak doprawić. Jeśli ktoś lubi, można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu