Ciasto kruche :
15 dag margaryny
¾ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki na blaszce (24x42) wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 175 oC.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ciasto biszkoptowe :
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na sztywno. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min w temp. 175 oC.
Krem :
0,75 l mleka
1 szklanka cukru
3 cukry wanilinowe
1 ½ łyżki mąki tortowej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki margaryny lub masła
Wykonanie:
Z ½ l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu dodać margarynę lub masło i ucierać, aż się rozpuści.
Łączenie ciast:
Kruchy placek - część kremu - biszkopt - część kremu - kruchy placek - cienka warstwa kremu. Wierzch udekorować bakaliami: orzechami włoskimi, pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami, migdałami.