Składniki:
2 jaja ugotowane na twardo
4 łyżeczki gęstego majonezu
2 małe marynowane kukurydze
ogórek konserwowy lub 2 dzwonka śledzia w oliwie
kiełki rzodkiewki
1-2 pomidory lub rzodkiewki
szczypiorek
Sos tatarski:
10 dag gęstego majonezu
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki utartego chrzanu
1-2 grzybki marynowane
1-2 łyżeczki szczypiorku
Wykonanie:
Obrane jajka przekroić na połowy, z każdej połówki ściąć cienko spód białka, ułożyć na półmisku wyłożonym kiełkami. Przybrać majonezem. Na wierzch każdej połówki położyć połówkę kukurydzy, paseczek ogórka lub śledzia i kawałek pomidora lub rzodkiewki. Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem. W osobnej sosjerce podać sos tatarski. Majonez połączyć z pokrojonymi w kosteczkę: ogórkiem konserwowym, grzybkiem marynowanym, musztardą i chrzanem. Doprawić do smaku szczyptą cukru i soli.
Pomóż w rozwoju naszego portalu