Składniki:
35 dag mąki
20 dag cukru pudru
5 jajek
25 dag masła
3 łyżki kakao
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z 1 cytryny
50 dag śliwek
Kruszonka:
10 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku i ucierać, aż składniki się połączą. Dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - wszystko dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26 cm). Na wierzch ułożyć umyte i wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Na owoce zetrzeć kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 60-70 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu