Składniki:
2 piersi gęsie bez kości
miód naturalny
cytryna
suszone jabłka
płatki róży
wino czerwone wytrawne
olej
przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz
Placek cukiniowo-selerowy:
30 dag cukinii bez obierania
20 dag selera
10 dag cebuli
2 całe jajka
50 dag mąki
sól, pieprz do smaku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Umyte i osuszone piersi marynujemy w zalewie z miodu, oleju, majeranku i pokrojonej w plastry cytryny z rozdrobnionym zielem angielskim i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce, żeby mięso skruszało. Przygotowujemy placek: wszystkie warzywa kroimy w drobne słupki, dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na krótko przed podaniem smażymy z obu stron na złoty kolor.
Piersi wyjmujemy z marynaty i pieczemy w temp. 170 °C przez 30 min. Po upieczeniu kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Do rondla wlewamy bazę pozostałą po pieczeniu, dodajemy wino, miód, suszone jabłka i przyprawy. Dusimy przez 5-7 min, pod koniec dodając płatki róży. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanego sosu wkładamy plastry gęsiny. Porcję gęsiny układamy na średniej wielkości placku cukiniowo-selerowym, polewając sosem z suszonych jabłek.