Podawany sam lub z dodatkami, na ciepło albo zimno, jest dobry na każdą okazję. Najbardziej tradycyjna forma sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych stąd często ciasto to nazywane jest „wiedeńskim”. Sernik pieczony jest bez spodu, a do masy serowej dodaje się duże ilości bakalii.
Składniki:
• 1 kg zmielonego białego sera
• ½ l śmietany kremowej
• 6 jajek (białka i żółtka osobno)
• 80 g mleka w proszku
• 80 g mąki
• 340 g cukru
• esencja waniliowa lub cytrynowa albo sok z cytryny
• szczypta soli
• biszkopty lub herbatniki
• 4 brzoskwinie
Wykonanie:
Mleko w proszku i mąkę przesiać, wymieszać. Ubić śmietanę. Żółtka utrzeć z połową cukru, wymieszać z serem. Dodać mleko z mąką, esencję, odrobinę soli, na końcu ubitą śmietanę i pianę z białek, ubitą z resztą cukru. Biszkopty lub herbatniki wyłożyć na dnie tortownicy i wylać na nie masę serową. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie. Piec 45 min w temp. 150°C.
Pomóż w rozwoju naszego portalu