Składniki:
• 1 cebula
• 3-4 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek do smażenia
• szklanka czerwonej soczewicy (nie trzeba wcześniej moczyć)
• 1 l bulionu warzywnego
• 2 liście laurowe
• 1 średni kawałek kory cynamonu
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 puszka pokrojonych pomidorów
• sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, a kiedy się zeszkli, dodać czosnek i smażyć całość przez pół minuty. Do garnka wrzucić soczewicę, dodać przesmażoną cebulę i czosnek, liście laurowe i cynamon. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie (ok. 20 min). Potem dodać pomidory. Gotować jeszcze 5-10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Wykonanie Graziako
Pomóż w rozwoju naszego portalu