Składniki:
• 20 dag mąki
• 10 dag masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru pudru
• cukier wanilinowy
• szczypta soli
• 50 dag śliwek
• cynamon w proszku
Kruszonka:
• 1 szklanki brązowego cukru
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 kostki masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, przenieść do okrągłej formy, wykleić spód i boki. Nakłuć widelcem. Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki.
Ułożyć na cieście, posypać cynamonem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 175oC.
Wykonanie: Graziako