Składniki:
50 dag oczyszczonych kurek
1-2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz, liść laurowy
40 dag kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić z piasku (jak w opisie wyżej). Gotować przez 10 minut, przełożyć na durszlak, aby ociekły i osuszyć na ręczniku. Następnie pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni podgrzać masło i olej roślinny. Zeszklić cebulę, pod pokrywką. Dodać grzyby, smażyć, cały czas mieszając, przez 10 minut, aż płyn odparuje. Dodać sól, pieprz, listek laurowy i śmietanę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Natkę pietruszki wypłukać, posiekać i posypać nią potrawę na talerzu. Sos kurkowy podaje się z ziemniakami, makaronem, kopytkami oraz do dań mięsnych. Dobra rada: jeśli kurki nabrały dużo wody, dobrze jest przed smażeniem obsuszyć je na rozgrzanej suchej patelni.
Pomóż w rozwoju naszego portalu