Składniki:
1 średni bakłażan
1 nieduża cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
4 pomidory bez skóry lub szklanka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
miąższ z kawałka dyni, np. hokkaido
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz, sól kłodawska
tłuszcz, np. masło klarowane, oliwa
Wykonanie:
Bakłażana i cukinię pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na bok w osobnych miseczkach na ok. 20-25 min. Resztę warzyw pokrój w grube kawałki, a cebulę drobno posiekaj. Odłóż wszystko na bok, jeszcze nie mieszając ze sobą wszystkich składników. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła lub oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć pomidory i dodaj zioła prowansalskie. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Bakłażan i cukinia puszczą sok, więc osusz je ręcznikiem. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, podsmaż kolejno wszystkie warzywa i wrzuć je do garnka z sosem. Wymieszaj i przez chwilę duś. Dopraw do smaku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu