Zamiast porannej kawy warto pić na czczo miód rozpuszczony w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Taki napój należy przygotować wieczorem. Do pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody trzeba dodać łyżkę miodu i pozostawić do rana. Taki napój daje doskonałe samopoczucie na cały dzień. Dostarcza glukozy dla serca oraz witamin (A, B1, B2, B6, C, D, H, K, PP) i minerałów (magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, krzem).
Pyłek pszczeli natomiast zawiera cenne witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D K i H), minerały (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk) i aminokwasy. Nie należy jednak kupować go od przypadkowych pszczelarzy, lecz w aptece. Wówczas możemy być pewni, że będzie on wolny od grzybów, pleśni i szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
O tym, że pyłek pszczeli jest bardzo cenny dla naszego zdrowia, przekonał się dr Nikolay Tsitsin. Obserwował on wieśniaków zamieszkujących góry Kaukazu, którzy żyli ponad 100 lat. Prawie wszyscy byli pszczelarzami. Po przeprowadzeniu badań stwierdził, że eliksirem, który przyczynia się do ich długowieczności, był właśnie pyłek kwiatowy, który regularnie spożywali.
Naukowcy zwracają uwagę, że pyłek pszczeli ma działanie: odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe, antybiotyczne i regulujące trawienie. Jest również pomocny przy schorzeniach prostaty, wspomaga leczenie cukrzycy oraz poprawia wzrok. Działa także przeciwzapalnie. Wykorzystywany jest również w kosmetyce.
Warto przeprowadzić kurację pyłkiem – czas jej trwania od 1 do 3 miesięcy. Pyłek powinien być przyjmowany 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Dorośli w ilości 30-40 g, natomiast dzieci – 20 g. Można go rozmieszać z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym.