Młode kłącza są spożywane jako warzywo, starsze suszy się i używa jako przyprawę. Do celów kulinarnych wybiera się świeży imbir, suszony w proszku lub produkty z imbiru (imbir kandyzowany albo marynowany, ocet imbirowy, piwo imbirowe itp.).
W celach leczniczych zastosowanie ma głównie świeży korzeń imbiru, suszony imbir w proszku i olejek imbirowy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Świeży korzeń imbiru stosuje się dla poprawy trawienia, w procesie odchudzania, normalizacji stolca, oczyszczenia i leczenia wątroby.
Jako środek przeciwzapalny, do leczenia stawów, reumatyzmu, chorób układu krążenia używa się suszonego mielonego imbiru.
Do kąpieli, jako produkt kosmetyczny, do aromatyzowania powietrza najczęściej stosuje się olejek imbirowy – w niektórych przypadkach można go zastąpić świeżym korzeniem imbiru.
Imbir suszony w kawałkach jest ostrzejszy niż świeży, dlatego zaleca się namoczyć go przed użyciem. Suszony imbir w proszku ma zupełnie inny smak i aromat.
Kupując imbir w proszku i produkty z imbiru, zawsze trzeba zwrócić uwagę na datę ważności.