Reklama

Z zakonnej kuchni

Sałatka wiosenna

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
1/2 pęczka zielonych szparagów
4 jajka
2 salaterki poszarpanej sałaty (zwykłej, rzymskiej lub miksu np. z dodatkiem radicchio)
1 pomidor
1 dymka
4 łyżki tartego parmezanu
SOS CEZARA
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

WYKONANIE:
Szparagi umyj i odłam twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokrój ukośnie na plasterki, główki pozostaw w całości. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i blanszuj ok. 2 min. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Sałatę poszarp na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, wymieszaj ze szparagami i jajkami. Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora. Posyp posiekaną dymką. Dopraw do smaku. Składniki sosu wymieszaj i polej nimi sałatkę, a na koniec oprósz ją startym parmezanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-04-05 13:22

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasta alla Norma

Składniki na 4 osoby 2 bakłażany (ok. 500 g) oliwa z oliwek extra vergine 1-2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól 400 g makaronu penne lub rigatoni garść świeżej bazylii 100 g sera ricotta salata, a jeśli nie można go kupić – sera pecorino lub twardego sera owczego
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: uroczystości z okazji 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego

2025-03-31 08:36

[ TEMATY ]

książki

Mat.prasowy

Uroczyste obchody 1000. rocznicy koronacji Bolesława Chrobrego, połączone z upamiętnieniem 20. rocznicy śmierci św. Jana Pawła II oraz premierą dwóch wydanych z tej okazji książek odbędą się w piątek 4 kwietnia w Warszawie.

Podczas spotkania zostaną przedstawione następujące publikacje: „Pierwsze królestwo. Mocarstwo Bolesława Chrobrego” prof. Wojciecha Polaka oraz „Największy z rodu Polaków” Jolanty Sosnowskiej z fotografiami Adama Bujaka. Ich autorzy, wraz z innymi zaproszonymi prelegentami, wygłoszą około piętnastominutowe przemówienia.
CZYTAJ DALEJ

Muzea Watykańskie: prace konserwatorskie w Sali Konstantyna ujawniły nową technikę Rafaela

2025-03-31 16:44

[ TEMATY ]

Watykan

Kaplica Sykstyńska

Vatican News

Renowacja Sali Konstantyna

Renowacja Sali Konstantyna

Po zakończeniu prac konserwatorskich w tzw. Stanze di Raffaello w Muzeach Watykańskich Sala Konstantyna odzyskała dawny blask. Jej renowacja ujawniła wcześniej nieznane techniki i nowe szczegóły dotyczące warsztatu mistrza włoskiego renesansu.

800 metrów kwadratowych pełnych pytań i niesamowitych odpowiedzi – tak można podsumować trwającą dziesięć lat renowację największej z tzw. Stanze di Raffaello. Prace konserwatorskie prowadzone przez Laboratorium Restauracji Malarstwa i Materiałów Drewnianych Muzeów Watykańskich rozpoczęły się w marcu 2015 r., a zakończyły w grudniu 2024 r. Osiem etapów prac przebiegało według kolejności powstawania dzieł Rafaela. Renowacja pozwoliła na dokonanie cennego i bezprecedensowego odkrycia w kontekście badań nad warsztatem artysty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję