Burak ćwikłowy to zarówno jednoroczne, dwuletnie, jak i trwałe odmiany uprawne. Należy do rodziny szarłatowatych. Część jadalną stanowi korzeń spichrzowy, a jego kształt zależy od odmiany. Burak pochodzi z Azji Zachodniej, a obecnie rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce występuje ponad pięćdziesiąt odmian buraka ćwikłowego, o kształcie zarówno owalnym, jak i okrągłym. Produkcja tego warzywa sięga w Polsce 240 tys. t rocznie.
Średni burak po obraniu osiąga wagę 100 g. Taka jego ilość zawiera ok. 18 kcal. Warzywo dostarcza składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, potas, magnez oraz cynk, miedź, mangan i kobalt. W buraku znajduje się spora ilość witaminy C.
Korzystne właściwości zdrowotne warzywo to zawdzięcza zawartości antocyjanów oraz flawonoidów, głównie betaniny i choliny. Są to barwniki, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Szacuje się, że zawartość betaniny wynosi ok. 128 mg/100 g, a choliny – 6 mg/100 g.
Pomóż w rozwoju naszego portalu