Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu dla kobiet w ciąży, każda ilość niesie ryzyko dla jej dziecka. Spożycie kilku lampek wina lub kilku piw w ciągu 9 miesięcy może wywołać nieodwracalne skutki w organizmie dziecka i odcisnąć piętno na całym jego życiu.
Badania wykazały, że po spożyciu przez matkę alkoholu po pewnym czasie osiąga on takie samo stężenie zarówno w jej organizmie, jak i w organizmie dziecka. Inaczej mówiąc – dziecko pije razem z mamą, ale toksyczny wpływ alkoholu na jego szybko rozwijający się organizm jest wielokrotnie większy. Nawet mała dawka etanolu na wczesnym etapie ciąży może wywołać poronienie, w późniejszym czasie alkohol zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu.
Problem jest znany od dawna i na całym świecie. W drugiej połowie XX wieku został opisany w literaturze medycznej jako FAS, czyli zespół objawów i wad rozwojowych występujący u dzieci, których matki piły w ciąży alkohol. Niestety, ok. 1/3 ankietowanych Polek, które urodziły co najmniej jedno dziecko, na pytanie o spożycie niewielkich ilości alkoholu w ciąży odpowiedziało twierdząco, co świadczy o tym, że ryzyko wystąpienia FAS jest nieznane lub bagatelizowane.
Pomóż w rozwoju naszego portalu