Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI :
*1,2 kg żeberek wieprzowych
*15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
*sól
marynata:
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka sosu sojowego
*1/3 szklanki powideł śliwkowych
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 szklanka wody lub czerwonego wina

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz i osusz, pokrój na kawałki z dwoma kostkami. Oprósz solą. Odstaw na 30 min.
2. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj nią żeberka.
3. Przełóż żeberka do miski i dołóż śliwki. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub winem.
Piecz ok. 2 godz. w temp. 180oC pod przykryciem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze miodowej

SKŁADNIKI :
*1-1,5 kg żeberek
*4 łyżki płynnego miodu
*2 łyżki musztardy
*3 łyżki oleju
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1/3 szklanki bulionu lub wody
*przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta kminku i rozmarynu

Reklama

Wykonanie:
1. Żeberka pokrój na porcje.
2. Przygotuj marynatę: miód wymieszaj z musztardą, dodaj olej, zioła i wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
3. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem lub wodą. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij przykrywkę. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika.
4. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia, w którym się piekły.
5. Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry (jeśli nie masz w piekarniku funkcji grilla, możesz użyć opcji pieczenia góra-dół) i podpiekaj żeberka ok. 10-15 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*60 dag kapusty kiszonej
*4 łyżki oleju
*1 łyżka suszonego majeranku
*15 dag chudego boczku w plastrach
*1 liść laurowy
*3 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz.
2. Cebulę posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
3. Kapustę opłucz w letniej wodzie i odciśnij. Wymieszaj z cebulą i majerankiem.
4. Na patelnię po smażeniu cebuli wyłóż resztę tłuszczu i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dolej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś ok. 30 min.
5. Boczkiem wyłóż dno i boki formy żaroodpornej i ułóż w niej połowę kapusty. Wyłóż żeberka z sosem i przykryj resztą kapusty.
6. Piecz pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 180oC. Na kilka minut przed końcem danie odkryj, by się przyrumieniło.

Grochówka z wkładką

SKŁADNIKI:
*70 dag żeberek
*50 dag grochu
*ok. 3 l wody
*25 dag kiełbasy
*20 dag boczku
*1 marchewka
*1 pietruszka
*1/2 selera
*3 ziarna ziela angielskiego
*3 liście laurowe
*sól, pieprz
*suszony majeranek
*4 ziemniaki

Wykonanie:
1. Groch namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin.
2. Żeberka podziel na kawałki (niech każdy kawałek zawiera 1 lub 2 podłużne kostki), zalej 3 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli i gotuj na małym ogniu.
3. Po 30 min dodaj obraną pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz odcedzony na sicie groch.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy.
5. Zupę gotuj tak długo, aż groch będzie miękki.
6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posól i ugotuj w osobnym garnku.
7. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leśny mech

SKŁADNIKI: 300 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego 3 duże jaja 3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 3 szklanki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 szklanki mąki 2 1 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 36% lub mleka kokosowego (70% kokosu i 30% wody) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny albo soku z cytryny
CZYTAJ DALEJ

Franciszek i s. Francesca - nieoczekiwane spotkanie papieża z 94-letnią zakonnicą

2025-04-06 17:32

[ TEMATY ]

spotkanie

Watykan

papież Franciszek

Bazylika św. Piotra

s. Francesca

Włodzimierz Rędzioch

Widok pustej Bazyliki św. Piotra robi duże wrażenie

Widok pustej Bazyliki św. Piotra robi duże wrażenie

Siostra Francesca Battiloro przeżyła największą niespodziankę swojego życia w wieku 94 lat, z których 75 lat spędziła jako wizytka za klauzurą. „Poprosiłam Boga: 'Chcę spotkać się z papieżem'. I tylko z Nim! Nikt inny... Myślałam, że to niemożliwe, ale to Papież przyszedł się ze mną spotkać. Wygląda na to, że kiedy Go o coś proszę, Pan zawsze mi to daje...”. Podczas pielgrzymki z grupą z Neapolu, s. Francesca Battiloro, siostra klauzurowa modliła się dzisiaj w Bazylice św. Piotra, gdy nagle spotkała papieża.

Zakonnica, która wstąpiła do klasztoru w wieku 8 lat, złożyła śluby w wieku 17 lat, w czasie, gdy jej życie było zagrożone z powodu niedrożności jelit. Dziś opuściła Neapol wczesnym rankiem z jednym pragnieniem: przeżyć Jubileusz Osób Chorych i Pracowników Służby Zdrowia w Watykanie. Wraz z nią przyjechała grupa przyjaciół i krewnych. Poruszająca się na wózku inwalidzkim i niedowidząca siostra Francesca - urodzona jako Rosaria, ale nosząca imię założyciela Zakonu Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny św. Franciszka Salezego, który, jak mówi, uzdrowił ją we śnie - chciała przejść przez Drzwi Święte Bazyliki św. Piotra. Biorąc pod uwagę jej słabą kondycję, pozwolono jej przeżyć ten moment całkowicie prywatnie, podczas gdy na Placu św. Piotra odprawiano Mszę św. z udziałem 20 000 wiernych.
CZYTAJ DALEJ

Wałbrzych. Zatrzymać się w pędzącym świecie – zaproszenie dla studentów

2025-04-07 23:44

[ TEMATY ]

studenci

Wałbrzych

ks. Piotr Sipiorski

duszpasterstwo studentów

Adobe.Stock

W codziennym zabieganiu, między wykładami, kolokwiami a obowiązkami domowymi, coraz trudniej znaleźć chwilę na oddech, modlitwę i refleksję. Właśnie z myślą o studentach Ziemi Wałbrzyskiej, którzy pragną głębiej spojrzeć w siebie i odnaleźć pokój serca, przygotowano wyjątkowe spotkanie pod hasłem „Zatrzymać się w pędzącym świecie”.

Już w Wielki Wtorek 15 kwietnia 2025 r. w parafii Podwyższenia Krzyża Świętego na wałbrzyskim Podzamczu (pl. Jana Pawła II) odbędzie się wydarzenie skierowane do młodych dorosłych, którzy chcą połączyć duchowe doświadczenie z wartościowym przesłaniem na życie. Spotkanie poprowadzi ceniony duszpasterz młodzieży ks. dr Piotr Sipiorski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję