Ze szpinakiem
Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka
Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją
kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do
momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku.
(Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała
z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe
części (przekrój je wzdłuż krótszego
boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową
i zawiń ciasto w roladę. Pokrój
na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
zostawiając między nimi miejsce do
wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz
też posypać je sezamem, siemieniem lnianym
lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC.
Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Z parówkami
Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka
Reklama
Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle
szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można
je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej
wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min
w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.
Z gruszką
Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko
Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których
zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki
ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę
orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami
migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min –
do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.
Świderki
Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy
Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm –
i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż
na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym
jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia
ciasta.
Ślimaczki na ostro
Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła
Reklama
Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż
plastry szynki, całość posyp
cienko serem (zostaw czyste
dłuższe krawędzie). Możesz
posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może
być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Piecz ok. 12 min w temp. 180oC.
(Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto
powinno być lekko zrumienione).
Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym
bądź czosnkowym.
Miniróżności
Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko
Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej
papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty
o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo:
połówki pomidorków, pieczarek,
plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto,
kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia
ciasta.