Sakralny wymiar Jasnogórskich Dożynek dopełniały w tym roku w Częstochowie: XII Krajowa Wystawa Rolnicza i IV Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Zarówno III aleja Najświętszej
Maryi Panny, pobliskie Liceum im. Henryka Sienkiewicza, jak i Galeria Miejska zamieniły się w barwną halę wystawowo-handlową, gdzie mieszkańcy Częstochowy i liczni goście
mogli posmakować wyśmienitych miodów i kupić pachnące woskiem świece. Nie brakowało też ekologicznych warzyw i owoców, nasion, cebul i sadzonek drzew, krzewów, roślin
ozdobnych i owocowych... Dużą atrakcją, szczególnie dla najmłodszych, była Wystawa Drobnego Inwentarza, gdzie można było zobaczyć np. szynszyle, bażanty, jenoty, lisy, dziki i świniodziki.
Przeciętny Polak zjada 100 kg chleba rocznie, może dlatego tak dużym zainteresowaniem cieszyło się „Święto Chleba”. Można było spróbować wyśmienitych wypieków piekarni i ciastkarni,
a także podziwiać scenografię stoiska piekarni Lecha Jędryki (dom utworzony z ponad 700 kromek i kromeczek chleba ogrodzony bagietkowym płotem). Degustację często zapomnianych
potraw umożliwiały stoiska z „Naszym kulinarnym dziedzictwem”. Gospodynie mogły również uzyskać receptury niektórych regionalnych przysmaków. Pięknie wyeksponowane zostało ludowe
rękodzieło. Stoiska twórców ludowych były oblegane. Prezentowano m.in. zapisane od wieków w naszej kulturze plecionkarstwo. Bernard Borzęcki z Mymonia demonstrował, jak wykonać koszyk
z wikliny. Podziw wzbudzały bibułkowe, ale jak żywe kompozycje kwiatowe Marii Mikus-Żółcińskiej z Cisca. Anioły, baranki, misy, dzbany z siana i słomy Andrzeja
Wrzecionko z Helenówki k. Dukli także cieszyły się dużym powodzeniem u zwiedzających. Rolnicy mogli zasięgnąć fachowej porady i zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami
polskiej nauki rolniczej. Zainteresowani mogli skorzystać z bogatej oferty Wydawnictwa Duszpasterstwa Rolników z Włocławka.
Dożynkom towarzyszyły IV Dni Europejskiej Kultury Ludowej. Na estradzie przy LO im. H. Sienkiewicza wystąpiły zespoły ludowe z kraju oraz z Włoch, Bułgarii i Czech.
Warto wymienić laureatów licznych konkursów: „Agroliga 2003” - pierwsze miejsce zajęła firma z powiatu kłobuckiego Zakład Produkcji Spożywczej „Jamar” z Lipia;
„Zielone Lato 2003” - za najlepsze gospodarstwo rolne, w którym dodatkowym źródłem dochodu są usługi turystyczne, jury uznało siedlisko Heleny Małysz z Brennej.
Nagrody Prezydenta Miasta Częstochowy otrzymały wyróżniające się zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego działające na terenie miasta: Zakład Produkcyjno-Handlowy „Jawo”, Zakład Cukierniczy
„Michaś”, Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Pszczółka Ma Ja”. Natomiast w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo” pierwsze nagrody w kategorii produkty
pochodzenia zwierzęcego zdobyły: kiełbasa szlachecka, boczek z hakiem i szynka królewska Marii i Roberta Matyszczaków ze Zborowa w gminie Popów oraz
kiełbasa sulmierska Stanisława Cyrana ZPM „Kabanos” z Sulmierzyc. W kategorii produkty pochodzenia roślinnego zwyciężyły zozworki, buchciczki i chlebiczek
jabłkowy Zofii Bojdy z Ustronia.
Dożynki Jasnogórskie zarówno dla mieszkańców Częstochowy, jak i przybyłych gości to czas modlitwy, refleksji i spotkania z kulturą ludową - bogatym dziedzictwem
pokoleń, które należy otaczać troską, o czym przypomina nieustannie Ojciec Święty Jan Paweł II: „Twórzcie kulturę wsi, w której obok nowych wymiarów, jakie niosą czasy,
pozostanie - jak u dobrego gospodarza - miejsce na rzeczy dawne, uświęcone tradycją, potwierdzone przez próbę wieków”.
Pomóż w rozwoju naszego portalu