Przepis na 1 porcję
2 jajka, 1 płaska łyżeczka masła, szczypta soli.
Farsz: 1 mała cebula, 15 dag pieczarek, masło
lub oliwa do smażenia, przyprawy - pieprz, sól, słodka papryka, zielenina.
Rozpoczynamy od farszu. Na tłuszczu lekko podsmażamy
posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione pieczarki,
smażymy razem aż wyparuje połowa sosu. Przyprawiamy do smaku według
własnych upodobań, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jajka ubijamy z solą i dwiema łyżkami wody, wylewamy
na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy omlet, uważając, by spód
był dobrze zrumieniony, a wierzch ścięty. Gotowy zsuwamy na wygrzany
talerz. Na połowę nakładamy przygotowany, gorący farsz, przykrywamy
drugą połową, posypujemy zieleniną - podajemy zaraz po przygotowaniu,
bardzo gorący z dodatkiem zielonej sałaty i soku warzywnego lub pomidorowego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu