Łatwe do przygotowania, smaczne, niezastąpione na rodzinną kolację.
Kiełbasa zwyczajna w pikantnym sosie - przepis na 6 porcji
60 dag kiełbasy zwyczajnej (im cieńsza, tym lepiej), 4 duże łyżki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego lub domowego przecieru, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, sól, cukier, biały pieprz, 1 łyżeczka musztardy, duża szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy utarte na tarce z dużymi otworami warzywa i całość lekko podsmażamy, cały czas mieszając (ok. 5 min) . Do warzyw dodajemy pokrojoną w porcje kiełbasę. Składniki przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu - dodajemy sok pomidorowy, keczup, posiekaną paprykę, przyprawy. Rondel przykrywamy, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy ok. 10-12 min (czas duszenia zależy od grubości kiełbasy), aż jarzyny będą miękkie, a sos gęsty, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze i niepowtarzalnym aromacie. Gotowy sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku - powinien mieć pikantny, z wyraźną nutą pomidorów smak. Danie podajemy w kokilkach, posypane zieleniną, z dodatkiem pieczywa.
Sałatka z parówek - przepis na 6 porcji
1 szklanka suchej białej fasoli, 1 duża cebula, 2 parówki lub
20 dag kiełbasy parówkowej, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Sos: 1/2 szklanki oleju (sojowy lub słonecznikowy),
2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, majeranek, sól, biały pieprz,
1 duża szczypta przyprawy prowansalskiej, kto lubi - szczypta przyprawy
chili. Ponadto: natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na
twardo.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie,
w której się moczyła, z dodatkiem trzech łyżek mleka - ugotuje się
znacznie szybciej. Miękką, cedzimy na sicie i przelewamy letnią wodą.
Ziarna nie powinny być rozgotowane czy popękane.
Posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy
- przelewając zimną wodą. Obrane z błonki parówki drobno siekamy.
W salaterce przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy
z octem, dodajemy małymi partiami olej. Gdy składniki się połączą
i powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy w ilości według własnych
upodobań smakowych.
Do sosu dodajemy fasolę, cebulę, parówki, odsączoną soczewicę,
składniki delikatnie łączymy i odstawiamy na pół godziny w chłodne
miejsce. Sałatkę podajemy w porcjowych pucharkach, przybraną cząstkami
pomidora i jajek ugotowanych na twardo oraz zieleniną - koniecznie
z pieczywem.
Szybka sałatka na rodzinną kolację - przepis na 4 porcje
3 łodygi selera naciowego, puszka ananasów w plastrach, mała
puszka kukurydzy w zalewie, mała puszka tuńczyka.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki soku z ananasów.
Łodygi selera naciowego kroimy w centymetrowe kawałki,
podobnie kroimy plastry ananasa, dodajemy odsączoną kukurydzę i rozdrobnionego
tuńczyka, składniki lekko łączymy i stawiamy na 15 min w chłodne
miejsce.
Majonez łączymy z sokiem z ananasów; gdy trzeba - lekko
doprawiamy go do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Podajemy
do pieczywa.