Przepis na 1 porcję
1 zgrabny, porcjowy kalafior, 1 łyżka dobrego masła, 1 łyżka tartego sera (najodpowiedniejszy parmezan), sól, cukier, 1 łyżeczka masła do wody.
Obrany z zielonych liści kalafior moczymy w wodzie z
solą przez 15-20 min - wypłyną muszki - płuczemy pod bieżącą wodą
i kładziemy do naczynia z ciepłą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła.
Gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia, aż będzie lekko miękki
- nie należy dopuścić, by się rozgotował; cedzimy na sicie.
W rondelku, dopasowanym do wielkości kalafiora, rozpuszczamy
masło; gdy zacznie się pienić, wkładamy odsączony kalafior, posypujemy
utartym serem i na chwilę - 5 min - wstawiamy do dobrze nagrzanego
piekarnika. Podajemy, gdy ser się lekko roztopi, z młodymi ziemniakami,
obficie posypanymi koperkiem, i sadzonym jajkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu