Przepis na 1 porcję
Pomóż w rozwoju naszego portalu
10 dag mielonej cielęciny, 1 łyżeczka tartej bułki, 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki, sól i biały pieprz do smaku. Białko i tarta bułka do panierowania, tłuszcz do smażenia.
Mielone mięso łączymy ze wszystkimi składnikami, wyrabiamy jednolitą, niezbyt ścisłą masę, formujemy zgrabny sznycel, obtaczamy w rozkłóconym białku i tartej bułce. Na rozgrzaną patelnię dajemy oliwę - gdy gorąca, kładziemy sznycel i smażymy, rumieniąc z obu stron. Na usmażony kładziemy orzeszek masła, przykrywamy i trzymamy przez 3 min w cieple, by mięso "doszło". Podajemy prosto z patelni, z ziemniaczanym purée oraz marchewką w sosie. Równie dobrze sznycel będzie smakował z delikatną w smaku surówką.