(Przepis na 1 porcję)
2 młode pory (białe części), 1 marchewka, 2 plastry gotowanej szynki, 1 jajko, 1 duża łyżka utartego żółtego sera, taka sama ilość tartej bułki, sól, cukier, 1 łyżeczka masła, olej do smażenia.
Do gorącej wody z dodatkiem masła, szczypty soli i cukru dodajemy obrane pory i marchewkę, gotujemy w odkrytym naczyniu ok. 15 min. Pory wyjmujemy cedzakową łyżką, odkładamy do przechłodzenia, marchewkę pozostawiamy w wywarze, aby zupa miała lepszy smak. Utartą bułkę mieszamy z serem, jajko roztrzepujemy. Odsączone, zimne pory zawijamy w plaster szynki, porcje spinamy szpadkami, panierujemy w jajku i bułce z serem i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Podajemy gorące z zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym lub z inną delikatną w smaku surówką. Kto lubi, może dodać do potrawy porcję ziemniaków lub ugotowanego na sypko ryżu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu