Pasztet domowy z gotowanego mięsa
(Przepis na podłużną formę)
Mięso i twarde jarzyny z rosołu (marchew, korzeń pietruszki, seler), 2 duże cebule, 20 dag wątroby (mogą być wątróbki z drobiu), 25 dag pieczarek, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, sól, pieprz, mielona papryka, lubiana przyprawa ziołowa; tłuszcz i tarta bułka (mogą być otręby pszenne) do wysmarowania formy; oliwa lub olej.
Reklama
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione pieczarki, przez chwilę zasmażamy razem. Odsuwamy cebulę z pieczarkami na bok patelni i na pozostałym tłuszczu (gdy trzeba
- tłuszcz uzupełniamy) podsmażamy wątróbkę - powinna być ścięta, ale nie zrumieniona. Odstawiamy do przechłodzenia.
Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, masa powinna być jednolita i miałka. Do masy dodajemy tartą bułkę, jajka, przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych.
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do wygrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 ° C przez godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od wysokości pasztetu). Wyjmujemy
z piekarnika, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Podajemy na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu i ziemniaków purée lub na zimno - z sałatką z pomidorów lub pikantnym sosem.
Rada: Pasztet jest delikatny i chudy. Kto lubi potrawy bardziej tłuste, może położyć - tuż przed wsunięciem do piekarnika - na wierzchu wiórki masła, łyżkę czystego smalcu lub cienkie
plasterki boczku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Śnieżny koktajl
(Przepis na 6 wysokich szklanek)
2 szklanki pełnego mleka, 2 szklanki słodkiej śmietany, 4 pełne łyżeczki dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej, 2 duże łyżki cukru, kostki kawowego lodu.
Do bardzo gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy cukier, mieszamy, dodajemy kawę, ponownie mieszamy - odstawiamy do przechłodzenia. Przed podaniem kładziemy do szklanek po 2 lub 3 kostki kawowego lodu. Zimną kawę lekko ubijamy ze śmietaną, gdy płyn się spieni, zalewamy kawowe kostki do 3/4 wysokości szklanek. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Pijemy przez słomkę.
Kawowy lód
10 dag dobrej gatunkowo, aromatycznej, drobno zmielonej kawy zalewamy 2 szklankami (0,5 l) wrzątku, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Kawę przelewamy przez gęste, wyłożone podwójnie złożoną gazą sito, studzimy. Gdy kawa jest zimna, napełniamy nią foremki do lodu, mrozimy, trzymamy w zamrażarce zamknięte w foliowym pojemniku.