Zmartwychwstanka - prowadzi spiżarnię w domu zakonnym w Częstochowie. Wypieka też znakomite ciasta. Dziś proponuje lekki i bardzo smaczny cytrynowiec.
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu
Masa: 1 szklanka cukru, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, sok z 1 cytryny, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ciasto: Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie połączyć żółtka z pianą, chwilę ubijać, dosypując obydwie mąki przez sito. Na blachę wysypaną bułką wyłożyć ciasto i piec jak biszkopt 20 - 25 min. w temperaturze 180°C.
Masa: Wodę zagotować z cukrem i wanilią, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę jak budyń. Intensywnie mieszać. Masę lekko ostudzić i ciepłą przełożyć przekrojone ciasto.
Lukier: Lukier ukręcić z podanych składników. Polać nim ciasto, można posypać wiórkami kokosowymi.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu