Ks. prał. Robert Kristman, proboszcz sanktuarium św. Jacka w Legnicy, co roku w dniu odpustu częstuje swoich parafian pierogami św. Jacka.
Według receptury przywiezionej z Kresów przygotowuje je pani Maria Drybka.
W tym roku mogli ich skosztować uczestnicy Pieszej Pielgrzymki Legnickiej na Jasną Górę (ok. 1,2 tys. osób), którzy w sanktuarium uczestniczyli we Mszy św.
Składniki:
Ciasto:
1kg mąki,
8 dkg drożdży, ½ l mleka,
ok. 10 dkg cukru, 4 żółtka,
½ kostki margaryny,
szczypta soli
Farsz:
2 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do smaku cukier,
cynamon, cukier wanilinowy, łyżkę tartej bułki.
Można też zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty z grzybami lub pieczarkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Do smażenia:
1 litr oleju, 1 łyżka octu lub spirytusu.
Wykonanie:
Z około 25 dkg mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z cukrem. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka, wyrobić ciasto,
dodać tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Zostawić na chwilę, aż ciasto podrośnie.
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
Smażyć na głębokim oleju. Podawać do pieczonego schabu lub białych mięs.
Zebrała Jolanta Marszałek