Siostra Olga, nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie, poleca znakomitą małokaloryczną surówkę, którą można podawać do drugiego dania, ale też z pieczywem np. na kolację.
Składniki:
Kapusta pekińska, 3 łodygi selera naciowego, 3 małe ogórki małosolne lub świeże, zielona papryka, por, pęczek świeżej bazylii, 3 łyżki sosu winegret z czosnkiem
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, łodygi selera obrać z włókien, pokroić w talarki, ogórki - wzdłuż na połówki lub ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją w cienkie paski. Por pokroić w talarki. Liście bazylii posiekać. Warzywa wymieszać, polać sosem winegret.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu