S. Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Siostry zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Polecają też znakomitą kuchnię, którą we współpracy z siostrami nazaretankami prowadzą doświadczone kucharki p. Basia i p. Marylka.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 30 dag pieczarek, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, natka pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, 3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać roztarty czosnek, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki majeranku, sól, pieprz i wymieszać.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem na maśle na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: ziemniaki, pieczarki z cebulą, posiekaną zieloną pietruszkę, starty żółty ser. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Jajko rozbić, wymieszać ze śmietaną. Zalać gorącą zapiekankę i ponownie włożyć do piekarnika. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z naturalnym jogurtem lub kefirem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu