Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami. Polecane danie jest szczególnie lubiane przez gości.
Składniki:
½ kg kaszanki, 2 jabłka, majeranek, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kaszankę pokroić na kawałki ok. 10 cm, zdjąć skórkę, lekko oprószyć majerankiem i obsmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu. Jabłka obrać w całości ze skórki. Pokroić w plastry ok. 1 cm, delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. Posypać majerankiem i obsmażyć na patelni na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian kawałek kaszanki (gdyby rozpadła się w czasie podgrzewania, starać się uformować kształt kuleczki) i plasterek jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 min.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu