Siostry Opatrzności Bożej prowadzą w Łące k. Rzeszowa dom dla dzieci specjalnej troski. Pracują tu od 1860 r., kiedy to sługa Boża Matka Antonina Mirska, założycielka Zgromadzenia, postanowiła przyjąć propozycję Zofii Potockiej, by w pałacu Potockich poprowadzić wówczas dom dla sierot. Siostry z radością służą swoim podopiecznym, otwarte są też na gości z zewnątrz. Polecają danie, które wspaniale nadaje się np. na kolację.
Składniki:
2 kg ziemniaków, 50 dag dobrej kiełbasy lub bekonu, 2 łyżki smalcu, 2 cebule, 2 jajka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka zmielonego majeranku, łyżeczka zmielonego kminku, łyżeczka ziołowego pieprzu lub ostrej papryki, ewentualnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami (jak na placki ziemniaczane), dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, jajka, przyprawy i wszystko wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Przygotować foremkę lub naczynie żaroodporne. Natłuścić i wysypać tartą bułką. Przełożyć masę ziemniaczaną i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 oC) na półtorej godziny. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dostatecznie suche. Jeśli nie, trzeba piec dłużej.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu