Przepis na to ciasto nadesłały Siostry ze Zgromadzenia św. Katarzyny Dziewicy i Męczennicy, popularnie zwane katarzynkami, które pracują przy Wyższym Seminarium Duchownym „Hosianum” w Olsztynie. Siostry podążając drogą wskazaną przez założycielkę - bł. Reginę Protmann opiekują się chorymi w szpitalach i domach opieki, nauczają dzieci i młodzież, pracują także jako zakrystianki i organistki przy parafiach.
Składniki:
200 g masła lub margaryny, 3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mąki tortowej, 8 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 galaretki wiśniowe, 1 duży słoik wypestkowanych wiśni, ½ l śmietany 30%, 3 zagęstniki typu Fix
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodawać żółtka, nie przerywając miksowania (ok. 10 min). Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostałe 2 szklanki cukru i miksować jeszcze ok. 3 min. Uzyskaną pianę podzielić na dwie części i wyłożyć na surowe ciasto położone już na blaszkach. Blaszki wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 °C przez 20-30 min.
Przygotować masę wiśniową. Wiśnie zagotować w soku. Następnie oddzielić sok i owoce. Sok dopełnić gorącą wodą, tak aby były 3 szklanki płynu. Wymieszać w nim 2 galaretki wiśniowe. Zalać wiśnie i pozostawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać zagęstniki typu Fix. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na pierwszy przestudzony placek. Na śmietanie równomiernie rozłożyć masę wiśniową. Następnie wyłożyć drugą część śmietany i przykryć drugim plackiem. Całość udekorować płatkami migdałowymi.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu