Osiemnaście lat temu, w związku z rosnącą liczbą diabetyków na świecie, Międzynarodowa Federacja ds. Cukrzycy i Światowa Organizacja Zdrowia ustanowiły 14 listopada Światowym Dniem Walki z Cukrzycą. Datę wybrano na pamiątkę urodzin noblisty, kanadyjskiego naukowca Fredericka Bantinga, który jest współodkrywcą insuliny. Według najnowszych badań, na świecie żyje 250 mln diabetyków, a naukowcy już ostrzegają, że do roku 2025 liczba ta ma wzrosnąć o 55 proc., czyli do 380 mln. W Polsce z cukrzycą żyje 2,5 mln, drugie tyle jest w stanie przedcukrzycowym.
Cukier, który organizm pobiera z pokarmów, powinien być dostarczany do komórek i je odżywiać, a nie dostawać się do krwi. Dlatego tak ważne jest to, co jemy i jak jemy. Im więcej spożywamy przetworzonych produktów, tym bardziej jesteśmy narażeni na szybkie docukrzenie krwi i tak samo szybki jego spadek. Potrzebujemy zdrowej żywności i zmiany nawyków żywieniowych. Pod koniec października br. ruszyła kampania zorganizowana przez Unię Europejską na rzecz zdrowego odżywiania i walki z otyłością u dzieci pod nazwą „Smakoszki” (więcej - na stronie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków:
Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Do najczęstszych należy cukrzyca typu 2, gdzie zaburzone jest zarówno działanie, jak i wydzielanie insuliny, i cukrzyca typu 1, czyli insulinozależna, na którą chorują głównie dzieci i młodzież. Mimo rozwoju medycyny i coraz nowszych farmaceutyków pozostaje wciąż chorobą nieuleczalną. Dlatego istotną rolę w prawidłowej opiece diabetologicznej odgrywają: samokontrola polegająca na regularnym badaniu stężenia glukozy (czyli poziomu cukru), przestrzeganie zaleceń lekarskich odnośnie do sposobów leczenia i żywienia, pielęgnacja oraz systematyczne badanie wzroku. U zdrowych osób stężenie glukozy we krwi na czczo nie przekracza 100 mg/dl, a 2 godz. po jedzeniu nie jest wyższe niż 135 mg/dl. Dzięki profilaktycznym badaniom można zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, m.in. śpiączki cukrzycowej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu