Ciasto:
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
1½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Masa:
1 kg sera na sernik
1 szklanka cukru
1 margaryna
8 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Gdy składniki się połączą, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na jednolitą masę. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Masa serowa
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i łyżce sera. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w temp. 175°C. Po wystudzeniu sernik można polać polewą czekoladową.