Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
kartonik soku pomidorowego
puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy
sól, mielona papryka
60 dag sera ricotta
4 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Płaty makaronu gotować w osolonej wodzie 3-4 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusić razem ok. 30 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i mieloną papryką. Ser osączyć, wymieszać z jajkami i śmietaną, doprawić solą i cukrem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Warstwami układać mięso, płaty makaronu, masę serową, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C, aż ser na wierzchu się zrumieni.
Pomóż w rozwoju naszego portalu