Prezentacje Stołów
Wigilijno - Bożonarodzeniowych
Boże Narodzenie - czas niosący ludziom dobro, miłość i nadzieję. Pomimo zawirowań dziejowych kolejne pokolenia przekazują sobie Bożenarodzeniowe zwyczaje, przepisy wigilijnych potraw, słowa kolęd i pastorałek i ten niepowtarzalny klimat spływający na ziemię z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki. Wg polskiej tradycji ważnym punktem Świąt Bożego Narodzenia jest Wieczerza Wigilijna poprzedzająca uroczystą Pasterkę zwiastującą Narodzenie Pana, czas gdy przy wspólnym stole spotykają się rodziny, myślami łączą się z nieobecnymi, obdarowują się prezentami, wzajemną miłością, życzliwością, wybaczając sobie wszelkie przewinienia, radując się z obecności Boga pośród ludzi. Chociaż dzięki obecnym zdobyczom techniki w większości wigilijnych przygotowań mogą wyręczyć nas sklepy i firmy gastronomiczne, jednak nic nie zastąpi przedświątecznego, domowego klimatu i zapachu oraz smaku potraw przygotowanych wspólnie wg rodzinnych przepisów Wspaniałą lekcją przypominającą świąteczne tradycje są organizowane corocznie przez Regionalny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Częstochowie Prezentacje Stołów Wigilijno - Bożonarodzeniowych, połączone z Przeglądem Ludowych Zespołów K G W. Tegoroczne ósme już spotkanie z tradycją, folklorem i sztuką kulinarną okresu świątecznego odbyło się 14 grudnia w Poczesnej z udziałem księdza biskupa Antoniego Długosza, wójta Gminy Krzysztofa Ujmy, proboszcza ks. prał. Jarosława Sroki, władz i przedstawicieli organizacji rolniczych, władz samorządowych, świata polityki, kultury i licznych członkiń K. G. W. z powiatów częstochowskiego, lublinieckiego, myszkowskiego, kłobuckiego.
Spotkanie, które odbyło się w nowoczesnej gminnej hali sportowej rozpoczęto tradycyjnym polonezem w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego „Wrzosowianie” Na misternie przygotowanych wigilijnych stołach nie zabrakło tradycyjnych potraw, a więc śledzi w różnych postaciach, pierogów, kapusty z grzybami i grochem, ryb, pierogów, makowców, ale także typowo regionalnych, jak zupa z mlecza śledziowego z ziemniakami z wody, białej kapusty z fasolą, śląskiej moczki (piernik, bakalie, śliwki wędzone i mak), moczniaków na bazie wyłącznie mąki i wody i kochcickiej szpajzy (piana z białek przekładana galaretką z bakaliami). Było świątecznie, uroczyście i smakowicie. Pamiętajmy jednak, że pośród wszystkich świątecznych przygotowań nie wolno zapomnieć o najważniejszym - o narodzonej Dziecinie, która pragnie zagościć w naszych rodzinach i ludzkich sercach. Miłym akcentem spotkania stały się występy zespołów regionalnych, popisy choreograficzne dzieci i młodzieży, prezentowane przez ludowych artystów dekoracje świąteczne. Dzielono się opłatkiem, składano życzenia, a dopełnieniem było błogosławieństwo księdza biskupa na Święta i cały nadchodzący 2014 Rok.
CZYTAJ DALEJ