Reklama

Niedziela w Warszawie

Odpust św. Maksymiliana w Niepokalanowie

Koncerty, świadectwa, spotkania i Wielkie Zawierzenie Niepokalanemu Sercu Maryi - tak wyglądają uroczystości w Niepokalanowie z okazji 90 lat istnienia klasztoru i 100 lat założenia Rycerstwa Niepokalanej.

[ TEMATY ]

Rycerstwo Niepokalanej

Niepokalanów

Artur Stelmasiak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Główne uroczystości w Niepokalanowie rozpoczęły się wieczorem 14 sierpnia, gdy w Kościele wspominamy św. Maksymiliana Kolbe. – On prowadził ludzi do Boga poprzez Maryję. Św. Maksymilian cale swoje krótkie życie poświęcił Niepokalanej – mówił o. Mirosław Kopczyński, zastępca gwardiana klasztoru w Niepokalanowie.

Podczas uroczystości cała Bazylik wypełniona była tłumem wiernych. Największa grupę stanowili członkowie Rycerstwa Niepokalanej oraz rodziny z małymi dziećmi, które oddawały się pod opiekę Matki Bożej. – Musicie pamiętać, że ten akt nie jest samoistny. To nie jest tak, że wystarczy się zawierzyć i nic nie trzeba dalej robić jedynie czekając na efekty - mówił w homilii ks. dr. Piotr Pawlukiewicz. Znany rekolekcjonista i duszpasterz zwrócił uwagę na postawę św. Jozefa, który w bardzo trudnych okolicznościach ochronił Matkę Bożą oraz Jezusa. – Najpiękniejszym powołaniem każdego mężczyzny jest właśnie bycie ochroniarzem swojej żony oraz dzieci – podkreślił ks. Pawlukiewicz.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Po Mszy św. odbył się wieczór uwielbienia przed Najświętszym Sakramentem, a swoim świadectwem życia małżeńskiego podzielili się Małgorzata i Tomasz Terlikowscy.

Reklama

Od 6 sierpnia w Niepokalanowie trwa modlitwa m.in. za masonów, media, rodziny, polską gospodarkę i przemysł oraz ewangelizację. Najważniejszym punktem jubileuszu będzie Wielkie Zawierzenie Niepokalanemu Sercu Maryi, które odbędzie się 15 sierpnia, w uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, podczas Mszy św. polowej o godz. 11.30 pod przewodnictwem bp Stefana Regmunta.

Idea zawierzenia jest ściśle związana z osobą św. Maksymiliana Kolbe i z jego dziełem, Rycerstwem Niepokalanej, a także z obchodzoną w tym roku 100. rocznicą objawień Matki Bożej w Fatimie.

Dlatego też do Niepokalanowa trafiała monstrancja z Fatimy oraz całonocno Adoracja Najświętszego Sakramentu. - Choć św. Maksymilian prawdopodobnie nigdy nie słyszał o Fatimie, wezwanie, które Maryja skierowała do Franciszka, Hiacynty i Łucji oraz dzieło życia św. Maksymiliana – Rycerstwo Niepokalanej – są ze sobą absolutnie zbieżne. Źródłem i inspiracją tych dwóch przesłań jest Bóg, który działał przez Maryję – wyjaśnia o. Mirosław Kopczewski.

2017-08-14 20:46

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z Niepokalaną, Oblubienicą Ducha Świętego, w następne stulecie MI

[ TEMATY ]

Rycerstwo Niepokalanej

Br. Mieczysław Wojtak OFMConv

W dniach 28 i 29 lipca 2018 r. w Niepokalanie odbył się Ogólnopolski Dzień Modlitwy Rycerstwa Niepokalanej.

Siła modlitwy
CZYTAJ DALEJ

Dziecko we wrocławskim Oknie Życia

2025-04-09 14:40

Marzena Cyfert

Okno Życia przy ul. Rydygiera we Wrocławiu

Okno Życia przy ul. Rydygiera we Wrocławiu

9 kwietnia o godz. 10 siostry boromeuszki z fundacji Evangelium Vitae przy ul. Rydygiera usłyszały dzwonek informujący, że w Oknie Życia znajduje się dziecko.

Znalazły w nim zadbanego chłopczyka. – Nie wiemy dokładnie, ile ma lat, wygląda na 2-latka. Chłopczyk jest kulturalny, elokwentny, bardzo grzeczny. Dziękuje za wszystko, nie boi się. Po prostu bardzo fajny dzieciak. Jest to nasze 23. dziecko znalezione w Oknie – mówi s. Ewa Jędrzejak, boromeuszka z fundacji Evangelium Vitae, która prowadzi Okno Życia.
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję