UNICEF: pandemia koronawirusa zagraża głodem milionom dzieci
W konsekwencji pandemii koronawirusa milionom dzieci na świecie może grozić głód - alarmuje UNICEF. ONZ-owskie dzieło pomocy dzieciom poinformowało 29 lipca w Nowym Jorku, że społeczne i gospodarcze skutki wirusa Covid-19 mogą spowodować, że do końca roku groźne niedostatki żywności dotkną dodatkowo 6,7 milionów dzieci w wieku poniżej pięciu lat. Jeśli się nie podejmie niezwłocznych działań, w ciągu roku ich liczba może wzrosnąć nawet do 54 milionów.
Dyrektor wykonawcza UNICEF, Henrietta Fore podkreśliła, że coraz wyraźniej widać, iż skutki pandemii wyrządzają dzieciom więcej szkód niż sama choroba. Jak wynika z raportu, liczba mocno niedożywionych dzieci w krajach o niskim i średnim dochodzie może wzrosnąć o 14,3 procent ze względu na skutki pandemii Covid 19. W konsekwencji każdego miesiąca może umrzeć 10 tys. więcej dzieci, ponad 50 procent z nich w Afryce Subsaharyjskiej.
UNICEF - wspólnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światowym Programem Żywnościowym WFP i Światową Organizacją Zdrowia WHO – domaga się silniejszego zaangażowania w przeciwdziałanie niedostatecznemu zaopatrzeniu w żywność. Obliczono, że do końca roku organizacje pomocy humanitarnej potrzebują 2,4 miliardy dolarów na programy żywnościowe wspierające dzieci i ich matki. Nie możemy dopuścić, żeby dzieci stały się cichymi ofiarami pandemii, stwierdziła dyrektor Fore.
Podziel się cytatem
Według UNICEF ostre niedożywienie jest niebezpieczne dla życia. Dzieci tym dotknięte są zbyt wychudzone, aby mogły osiągnąć swój przepisowy wzrost, są bardziej narażone na ryzyko śmierci, a także mniej rozwinięte fizycznie i psychicznie niż ich rówieśnicy. Z danych ONZ wynika, że w 2019 r. na skutek dotkliwego niedożywienia cierpiało około 47 mln dzieci poniżej piątego roku życia.
Episkopat Anglii i Walii wydał dokument, w którym zajął stanowisko wobec moralnych aspektów procesu tworzenia i stosowania szczepionek. Biskupi przypominają oficjalne nauczanie Kościoła i kładą szczególny nacisk na konieczność ochrony życia najsłabszych i najbardziej zagrożonych, w kontekście prac nad powstaniem szczepionki przeciw wirusowi COVID-19.
Biskupi wyrazili nadzieję, że możliwe jest uzyskanie w sposób etyczny szczepionki, zapobiegającej zarażeniu się koronawirusem. Podkreślili również, że Kościół zdecydowanie rozróżnia nieetyczne pozyskiwanie szczepionek w dzisiejszych czasach, a stosowanie historycznych linii komórkowych, pochodzących z abortowanych płodów w latach 70.
W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.
Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.
Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.