Reklama

Z naszej kuchni

Cukinia smaczna i zdrowa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Znakomite warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Namawiam, wprowadźmy cukinie na nasze stoły, jest nie tylko zdrowa i bardzo smaczna, ale - nie tuczy.

Bigosik z cukinii - przepis na 4 duże porcje


1 duża lub 2 mniejsze cukinie, kawałek zwykłej wędliny (kiełbasa zwyczajna lub parówka) i mięsne resztki pozostałe w lodówce, 4 cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki keczupu, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, przyprawy - sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa chili, zielenina.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną wędlinę i mięsne resztki, posiekany czosnek. Wszystkie składniki prażymy, często mieszając. Cukinia jest miękka już po 10 min - wówczas dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, keczup; całość przyprawiamy do smaku i przez kilka minut trzymamy w ciepłym miejscu, szczelnie przykryte, by połączyły się smaki. Podajemy z dodatkiem ziemniaków, obficie posypaną zieleniną. Bigosik równie dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Jesienna sałatka z cukinii - przepis na średniej wielkości salaterkę


2 bardzo młode cukinie (do kilograma), 1 duża cebula, 1 duże kwaskowate jabłko, 1 strąk czerwonej papryki, 1 czubata łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), 3-4 łodygi selera naciowego.
Sos: 1 szklanka majonezu, 3 ząbki czosnku (kto nie akceptuje czosnku, może w zamian dodać sporą szczyptę roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, cukier, pieprz Cayenne - do smaku.
Z obranej ze skórki cukinii usuwamy pestki, gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 6 min - odstawiamy do wychłodzenia.
Do salaterki nakładamy majonez, musztardę, przyprawy, drobno usiekany czosnek. Wszystko razem ucieramy - sos powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak. Do sosu kolejno dodajemy: jabłko utarte na tarce z dużymi otworami, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę, posiekane łodyżki selera naciowego i pokrojoną w kostkę cukinię. Składniki mieszamy, posypujemy zieleniną. Przed podaniem można przybrać sałatkę cząstkami jajka ugotowanego na twardo i plasterkami pomidora.

Jarzynka z cukinii - przepis na 4 porcje


1 duża cukinia, 2 duże pomidory, olej, sól, pieprz, zielenina.
Obraną ze skóry cukinię dzielimy na części, odrzucamy pestki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie i lekko się zrumieni, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posypujemy przyprawami i pod przykryciem dusimy do miękkości - około 8-10 min. Przed podaniem doprawiamy do smaku według własnych upodobań. Podajemy - obficie posypaną zieleniną - do mięs, smażonych ryb, jajek sadzonych; z dodatkiem podsmażanych ziemniaków może być podana jako danie jarskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Hieronim Emiliani, kapłan

CZYTAJ DALEJ

USA: Ksiądz zaatakowany podczas nabożeństwa

2025-02-06 21:35

[ TEMATY ]

USA

Nagranie z kamery bezpieczeństwa/zrzut

Mężczyzna, który zaatakował księdza podczas liturgii w katolickiej katedrze w Spokane, został oskarżony o napaść.

Joshua James Sommers zaatakował ks. Davida Gainesa pięściami wieczorem we wtorek, 5 lutego w katedrze Matki Bożej z Lourdes w Spokane w stanie Waszyngton. Nie wiadomo, co sprowokowało atak.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: miłość braterska wymaga miłosierdzia!

2025-02-08 08:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Łukasz Burchard

W liturgiczne wspomnienie bł. Guido z Montepellier - w Bazylice Mariackiej w Krakowie celebrowana była Msza św. dziękczynna za beatyfikację założyciela Zakonu Ducha Świętego: Duchaków i Duchaczek. Liturgii przewodniczył i homilię wygłosił metropolita łódzki - kard. Grzegorz Ryś.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję