Przepis na 2 placki
2 jajka, 2 płaskie łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz,
olej do smażenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Mleko łączymy z żółtkami
i mąką, wyrabiamy gładkie ciasto, dodajemy pianę ubitą z białek,
przyprawy według własnych upodobań. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy
dwa placuszki (lub cztery maleńkie) rumieniąc z obu stron. Podajemy
z pikantnym sosem.
Sos ziołowy: Łyżkę majonezu łączymy z łyżką kwaśnej śmietany,
dodajemy łyżkę posiekanych ziół (koperek, szczypiorek, natka pietruszki)
i przyprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Sos czosnkowy: Łyżkę majonezu i łyżkę kwaśnej śmietany
łączymy z drobno usiekanym, dużym ząbkiem czosnku, sos doprawiamy
do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Rada: Do sosu można dodać czosnek przepuszczony przez
praskę, ale sos ma wytworniejszy i bardziej zdecydowany smak, gdy
dodamy czosnek siekany - koniecznie bardzo drobno.
Pomóż w rozwoju naszego portalu