Reklama

Z naszej kuchni

Staropolski obiad

Niedziela Ogólnopolska 4/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszcz zabielany

Przepis na 6 porcji

6 szklanek wody (stołowej lub oligoceńskiej), 2 łyżki czystego smalcu, pęczek włoszczyzny, 3 duże czerwone buraki, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, kilka łyżek mleka, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, mielony pieprz, ocet ziołowy lub winny (może być ocet jabłkowy), kapelusz suszonego borowika.

W litrze wody (4 szklanki) gotujemy włoszczyznę z dodatkiem smalcu, z liściem laurowym, ziarnistym pieprzem i zielem angielskim. Obrane, rozdrobnione buraki zalewamy pozostałą wodą (2 szklanki), dodajemy łyżkę octu, po dużej szczypcie soli i cukru i gotujemy na niewielkim ogniu - wywar powinien być bardzo esencjonalny.
Oba wywary cedzimy i łączymy, wrzucamy grzybek, zagotowujemy. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy z barszczem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Barszcz odstawiamy z ognia, wlewamy spienioną śmietanę i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Barszcz możemy podać z ziemniakami z wody, obficie polanymi tłuszczem i posypanymi zieleniną, z ugotowaną na sypko grubą fasolą, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z ziemniakami smażonymi z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet z zasmażanymi ziemniakami

Przepis na 3 porcje

5 jaj, 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietany, 1 łyżka tłuszczu (może być smalec), 1 cebula, 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w niezbyt grube plasterki ziemniaki. Składniki podsmażamy, często mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodajemy przyprawy i zieleninę - odstawiamy patelnię w ciepłe miejsce.
Jaja ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz mleka lub śmietany - masa jajeczna powinna być jednolita i pulchna.
Przygotowane ziemniaki stawiamy na ogniu, zalewamy jajami i poruszamy patelnią, aby masa rozeszła się równomiernie. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na średnim ogniu przez 2-3 min - czas zależy od grubości omletu.
Potrawa jest gotowa, gdy jaja na wierzchu są ścięte, ale delikatne i pulchne. Omlet od razu kroimy na części, zsuwamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Najsmaczniejszy - z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym, z sałatką z pomidorów lub z inną delikatną w smaku sezonową surówką.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Do stworzenia wizerunku człowieka z Całunu Turyńskiego potrzebna byłaby energia trzęsienia ziemi?

2025-02-04 20:30

[ TEMATY ]

całun turyński

Wikipedia (domena publiczna)

"Do stworzenia wizerunku człowieka z Całunu Turyńskiego potrzebna byłaby energia dużego trzęsienia ziemi?". Oto ono. 33 rok naszej ery. Epicentrum pod Jerozolimą, największy wstrząs w dniu ukrzyżowania, wstrząsy wtórne w dniu zmartwychwstania.

Czy w momencie śmierci Jezusa Chrystusa rzeczywiście doszło do trzęsienia ziemi? W Ewangelii według św. Mateusza czytamy: „A oto zasłona przybytku rozdarła się na dwoje, od góry aż do dołu, ziemia się zatrzęsła, a skały się rozpadły” (Mt 27,51). Teraz, po dwóch tysiącleciach, naukowcy wreszcie zaczynają łączyć biblijne opisy z fizycznymi dowodami. Badania geologiczne w rejonie Morza Martwego i Jerozolimy rzucają nowe światło na wydarzenia opisywane w Piśmie Świętym.
CZYTAJ DALEJ

Bluźnierczy obraz wyśmiewający Matkę Bożą z Guadalupe

2025-02-04 14:12

[ TEMATY ]

Matka Boża z Guadalupe

Zrzut ekranu x.com

Studenci i republikańscy ustawodawcy ostro krytykują Grand Valley State University za wyświetlanie bluźnierczego wizerunku Matki Bożej z Guadalupe, na którym znajdują się obsceniczne, promujące społeczność LGBT obrazy, w tym wizerunek mężczyzny w bieliźnie i dwóch mężczyzn całujących się na sukni Matki Bożej.

Popularny, finansowany przez państwo publiczny uniwersytet w Michigan spotkał się z ostrą krytyką ze strony chrześcijańskich studentów i ustawodawców po umieszczeniu na terenie kampusu bluźnierczego wizerunku Matki Bożej z Guadalupe, który zawiera takie słowa jak „pedał” i „homofobia” oraz obsceniczne, pro-LGBT obrazy, w tym dwóch całujących się mężczyzn.
CZYTAJ DALEJ

Co wolno, a czego nie wolno na zwolnieniu lekarskim? Od ponad miesiąca można już pracować na tzw. L4

2025-02-04 19:05

[ TEMATY ]

zwolnienie

Andrzej Sosnowski

Adobe Stock

Od 1 stycznia 2025 roku wprowadzono istotne zmiany w zasadach wypłaty zasiłku chorobowego. Podwyżka minimalnego wynagrodzenia wpłynęła na wysokość świadczeń, a nowe regulacje umożliwiają pracownikom wykonywanie pewnych obowiązków służbowych podczas L4 bez ryzyka utraty zasiłku. Co dokładnie zmieniło się w systemie? Wyjaśniamy.

Nowy rok przyniósł wzrost minimalnej podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, wynikający z podniesienia minimalnego wynagrodzenia do 4666 zł brutto. Po odliczeniu składek, minimalna dzienna stawka zasiłku chorobowego wynosi teraz 134,21 zł. To o ponad 10 zł więcej niż w roku ubiegłym.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję