Przepis na małą, okrągłą formę babową
6-7 średniej wielkości surowych ziemniaków (2 szklanki utartych i lekko odsączonych), 1/2 szklanki ziemniaków gotowanych (mogą być z poprzedniego dnia), 1 jajo, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany wędzony boczek i wyraźna w smaku wędlina (czosnkowa, jałowcowa) - w sumie 1 szklanka, sól, pieprz, olej. Tłuszcz do wysmarowania formy (może być smalec).
Utarte na tarce o drobnych oczkach ziemniaki przekładamy na sito - odstawiamy do odsączenia. Drobno posiekaną cebulę oraz cały ząbek czosnku podsmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rozdrobnione wędliny i, często mieszając, zasmażamy przez 2 min - nie dłużej! Czosnek, gdy się zrumieni, odrzucamy; całość odstawiamy do przechłodzenia. Gotowane ziemniaki rozcieramy z jajkiem na jednolitą masę, dodajemy surowe ziemniaki, cebulę zasmażoną z wędliną wraz z tłuszczem, na którym się smażyła, przyprawy - całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 160ºC - na godzinę lub nieco dłużej. Czas pieczenia zależy od wysokości babki. Jest upieczona, gdy wierzch równo się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Gorącą wykładamy na wygrzany duży talerz, kroimy w romby, podajemy z sosem - np. pomidorowym, grzybowym, myśliwskim, i porcją zasmażonej kapusty białej lub czerwonej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu