Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.
Składniki:
0,5 kg białego sera, 3 jajka, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 0,5 budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru, cynamon w proszku
Wykonanie:
Ser skręcić przez maszynkę. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka oraz pozostałe składniki sypkie, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, lekko mieszając. Na gotującą się osoloną wodę kłaść uformowane kluski. Gotować aż wypłyną na powierzchnię. Podawać gorące, polane roztopionym masłem i posypane cynamonem i cukrem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu